‘200 BİN EK ÇALIŞAN SEKTÖRE GİRDİ’
Burada istihdamın arttığını TÜİK’in ücretli çalışan istatistiklerinde görüyoruz. 2023 yılı Eylül ayında ücretli çalışan sayısı yıllık bazda inşaat sektöründe yüzde 12.8 oranında arttı. Geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 200 bin ek çalışan bu sektörde istihdam edildi. Bu rakamlar özellikle istihdama etki açısından baktığımızda yüksek rakamlardır.
Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışındaki ihracatı da unutulmamalıdır. Özellikle Türk inşaat firmalarının yurt dışında üstlendiği projeler 2023 yılı Ağustos ayı itibarıyla 11 bin 800’e ulaştı. Biz müteahhitliği ihracat olarak yapan bir ülkeyiz 133 ülkede toplam 482 milyar dolarlık hacme ulaşmış durumda.
2022 yılında 19 milyar dolarlık ihaleler kazanıldı. 2023’te 20 milyar dolarlık proje taahhüt hedefi var. Yurt dışındaki müteahhitlerimizin de burada iş hacimleri artıkça daha nitelikli ve kalifiye çalışanlara ihtiyaç duyuluyor. Bunlar da ülkemizdeki süreci etkiliyor.
‘RUHSAT VERİLEN BİNA SAYISI ARTTI’
Kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilenen binalar ve çeşitli istihdamlar söz konusu. Bunu da gene TÜİK’in yapı ruhsatı verilen istatistiklerinde görüyoruz. 2023 yılı üçüncü çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 24.9, daire sayısı yüzde 35 ve yüzölçümü sayısı yüzde 21.7 arttı.
‘ÖNEMLİ BİR İŞ GÜCÜ EKSİKLİĞİ VAR’
Ülkemizde deprem öncesi ve sonrası özellikle artan konut fiyatları sonrasında inşaata başlayan çeşitli projeler oldu. Bu projelerin de devam etmesine yönelik çalışmalar olduğu için sektörde önemli bir iş gücü eksikliği var. Kalfa, usta gibi kademelerde daha yoğun bir şekilde hissediliyor.
Maliyetleri azaltma tarafında çalışan maliyetleri ocak ayından sonra tekrar önemli artışlar gösterecektir. Bununla beraber aslında ana ürünlerde, beton, çimento, demir gibi ürünlerde uygulanabilecek bazı düzenlemelere ihtiyaç var. İnşaat sektöründe bir hareketlilik istiyorsak sürdürülebilir bir finansman erişimine ihtiyaç var. Bu finansman kapandığı takdirde üretim yavaşlıyor talep birikmesi sonrasına dengesiz bir sürece neden oluyor. Dengesiz süreçten kastettiğimiz inşaatların yol açtığı dönemde istihdam artıyor. Satışların yavaşladığı dönemlerde istihdam azalışları oluyor. Konuta gerçekten ihtiyaç duyan kişilerin krediye erişimini sürdürülebilir mortage modellerde geliştirilmesine ihtiyaç var. Konut üreticilerinin finansman çerçevesinde yol almasının kolaylaştırılması lazım.
Haberimizin devamını okumak için Lütfen sonraki sayfaya geçiniz..