Bugün

ÜLKEMİZDEKİ FAY HATLARI

Yayınlanma: 09 Ekim 2023 - 21:59

Deprem riski bulunan bölgelerde yaşayanlar da güvenli şehir arayışı içerisine girdi..

250 YILDA BİR DEPREM

7 şiddetinin üzerinde büyük depremlerin Orta Marmara fayında İstanbul Depremi yaratması yaklaşık 250 yılda bir olması da göze çarpıyor. Uzmanlar ve deprem bilimciler İstanbul’da 7.0 ve üzeri bir deprem bekliyor ancak kesin bir tarih verilmesi söz konusu değil.

MARMARA SİSMİK BOŞLUĞU

Marmara Bölgesi’nin batısında ve doğusunda olmak üzere 1912 Şarköy Depremi ve 1999 Gölcük Depremi yaşandı. İkisinin arasındaki bölümde ise 1766’dan beri deprem yok. Burası sismik bir boşluk. Bu boşluğun dolacağı ve Marmara Depremini oluşturacağı bekleniyor. Jeolojik olarak Avrupa bölgesindeki kayaçlar daha genç olduğu için beklenen depremde Avrupa Yakası’nın daha çok hasar alması bekleniyor. Anadolu Yakası’ndaki kayaçlar ise daha yaşlı olduğu için depremde daha dayanıklı olacağı bekleniyor. Burada faya yakınlık etkili bir faktördür. Kırılması beklenen fay, Silivri açıklarındaki 1766’daki şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede olan Adalar fayıdır. Marmara depremi öncesinde ve deprem sırasında gökyüzünde anormal ışımalara ilişkin, çoğunluğu İstanbul ve Yalova`da olmak üzere toplam 266 sıra dışı olay bildirildi.

SICAK KUMLAR, DENİZDEN GELEN KÖTÜ KOKU

Ayrıca, deprem tanıkları, depremden bir süre önce aşırı sıcak hava, nem ve basınç artışı hissettiklerini, depremden hemen önce de aniden çıkan soğuk ve çok kuvvetli rüzgara tanık olduklarını kaydettiler.

Ankete katılan bir tanık ise depremden birkaç gün önce Sedef Adası açıklarında yaptığı dalışta, deniz dibindeki kumun elini yakacak derecede sıcak olduğunu belirtirken, birçok tanık da deniz suyu sıcaklığında olağandışı artış hissettiklerini kaydettiler. Tanıklar tarafından ayrıca, denizde oluşan ani dalgalar ve denizden gelen yanmış kablo ya da gaz kokusuna benzer kötü koku da rapor edildi.

BELİRTİLER KOBE DEPREMİYLE AYNI

17 Ağustos Marmara Depremi öncesi ortaya çıkan sıra dışı olayların Kobe depremindekilerle karşılaştırıldığı araştırmada, her iki deprem öncesi yaşanan sıra dışı olayların hemen tamamının aynı olduğu ortaya çıktı.

Buna göre, Kobe depremi öncesinde de sıra dışı olayların yüzde 51`si hayvan davranışlarında, yüzde 29`u gökyüzü ve hava durumunda, yüzde 11`u deniz ve karada, yüzde 9`si elektrikli cihazlarda, yüzde 1`i de bitkilerde kaydedildi.

Araştırmanın sonunda, olaylar tek tek değerlendirilip, olası bir depremi öngörmek yerine, olayların tümünü derleyerek, bir bilgi bankası oluşturulması önerilen araştırmada, daha sonra da itfaiye ile yerel hayvanat bahçeleri, balıkçılar ve halk arasında bilgi alışveriş sistemini kurmak gerektiği bildirildi.

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN ZEMİNİ EN SAĞLAM VE RİSKLİ İLÇELER

İstanbul’un zemini en sağlam ve riskli ilçeleri;

EN SAĞLAM İLÇELER: Şile, Çekmeköy, Beykoz, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir, Sultanbeyli (Yüksek kesimleri iyi), Sancaktepe (Yüksek kesimleri iyi)

RİSKLİ İLÇELER: Maltepe, Pendik, Kartal (Bu ilçelerin sahil kesimleri iyi değil, iç kesimleri iyi)

ZEMİNİ KÖTÜ OLAN RİSKLİ İLÇELER: Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören, Esenyurt

DİRİ FAY HATLARI VE İLLER
Öte yandan Türkiye’deki diri fay hatları güncel listesi açıklandı. Böylece Türkiye deprem haritası güncellenmiş oldu. 45 il diri fay hatları üzerinde yer alıyor. Kaynak : sabah.com

7 / 7